De oefentherapeut

U en Mensendieck

Als kind hebben we al leren zitten, staan, lopen en tillen. Bewegingen die zo vanzelfsprekend zijn geworden, dat we er niet of nauwelijks over nadenken. Totdat er iets misgaat. Misschien heeft u verkeerd getild en heeft u daardoor nu pijn in uw rug, of heeft u uw buikspieren verwaarloosd en uw rug overbelast. Of heeft u jarenlang alles op één spier gezet, terwijl u er drie of vier had kunnen gebruiken. Wat er ook gebeurd is, als u bereid bent zélf iets te doen aan uw pijnklachten, kan oefentherapie-Mensendieck een goede behandelingsmethode voor u zijn.

Waarom? Omdat een oefentherapeut-Mensendieck u leert begrijpen waar uw klachten vandaan komen. Tevens leert u beter om te gaan met uw rug, nek, schouders, armen, heupen, knieën, en voeten.

Werkwijze

De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw lichaamshouding en manier van bewegen. Wat gebeurt er als u zit, staat, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? U kijkt daarbij niet alleen naar de klachten, maar naar uw gehele lichaam. Grote spiegels laten u zien wat uw gewoontehoudingen zijn en wat u daaraan zou kunnen verbeteren.

Natuurlijk is het niet gemakkelijk gewoontes van jaren te veranderen. Daarom zal de oefentherapeut altijd rekening houden met de omstandigheden thuis en op uw werk. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk of u een zittend of staand beroep heeft, zwaar lichamelijk werk doet, of kleine kinderen verzorgt. Tijdens de oefentherapie neemt u veel voorkomende situaties door en leert u hoe u daarin het beste kunt bewegen. Deze oefeningen kunt u thuis of op uw werk herhalen.

Ontspanning

Te veel spanning in het lichaam kan tot allerlei klachten leiden. Ontspannen is dan de voor de hand liggende oplossing, maar bijna niets is moeilijker dan goed ontspannen. Een gezonde manier van ademen is daarbij onmisbaar. Die helpt u niet alleen ontspannen, maar is ook belangrijk voor uw totale gezondheid.

Door verschillende oorzaken kunt u een ontspannen manier van ademen kwijtraken. Het adempatroon is dan verstoord. Een oefentherapeut-Mensendieck helpt u eerst het ademen in rust te leren beheersen en vervolgens ook tijdens beweging. Deze ademoefeningen worden gecombineerd met spierontspannende oefeningen en houdingscorrigerende oefeningen.

Mensen met ademklachten zoals hyperventilatie, astma, emfyseem of andere longafwijkingen oefenen met succes bij een oefentherapeut-Mensendieck. Maar ook mensen met spanningsklachten hebben er baat bij.

Bewustwording

Met behulp van de oefentherapeut-Mensendieck leert u bewuster om te gaan met uw eigen lichaam. U zult merken dat u steeds vaker automatisch kiest voor een betere houding en een meer gezonde manier van bewegen. En zo bent u dus uiteindelijk zelf degene die uw klachten kan verhelpen of verminderen.

Zwangerschap

Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in het lichaam. Een oefentherapeut-Mensendieck kan u helpen uw lichaam in die periode te leren kennen en goed met deze veranderingen om te gaan. Dit kan in groepsverband in een zwangerschapscursus of -na verwijzing door bijvoorbeeld uw huisarts- individueel.

In de cursus wordt veel aandacht besteed aan uw houding en manier van bewegen tijdens de zwangerschap. Tevens krijgt u ontspannings- en concentratieoefeningen ter voorbereiding op de bevalling en worden er oefeningen gedaan die specifieke klachten kunnen verlichten. U leert hoe u uw dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aan uw zwangerschap kunt aanpassen. Zo blijven belasting en belastbaarheid in evenwicht. Bij de cursus hoort ook een partnerles. Daarnaast is er vaak mogelijkheid voor begeleiding na de bevalling.

U vindt een cursusadres bij u in de buurt via het secretariaat van de VVOCM

Bron: VVOCM